De ce este pauza competițională importantă?

Perioada de sfârșit de an reprezintă momentul perfect pentru o evaluare a sezonului ce abia a trecut și pentru setarea noilor obiective, atât pentru alergătorii de ”carieră”, cât și pentru cei care au grijă ca pasiunea lor să fie abordată într-un mod structurat, consecvent. Majoritatea alergătorilor iau această pauză de refacere și reflecție la sfârșitul anului calendaristic, perioada în care numărul concursurilor este mai redus.

Running Addicted - antrenamente personalizate

De ce este importantă o pauză de la alergare?

Pauza dintre finalul sezonului și începutul celui urmează este importantă atât pentru sportivii de performanță, cât și pentru cei care au o frecvență de 3-4 antrenamente pe săptămână. La fel cum după finalizarea unui concurs pe distanță lungă se recomandă câteva zile alocate refacerii (pauza activă este în general varianta cea mai potrivită), acesta este și cazul pauzei după un sezon plin de concursuri si mai ales, antrenamente.

Din punct de vedere fizic, pauza totală este necesară pentru reducerea riscului de accidentare, prin refacerea structurilor tendoanelor, ligamentelor și a musculaturii. Cu toții cred că experimentăm diverse dureri după multe luni de antrenament constant, dureri care în general trec cu ajutorul unei pauze de câteva zile. Astfel, timpul destinat antrenamentelor poate fi redirecționat către recuperarea completă poate a unei accidentări, spre exemplu. Bogdan Damian și Ionuț Zincă au mai multe exemple despre cum poate fi abordată pauza, în rândurile de mai jos.

Din punct de vedere psihic, pauza ajută în primul rând prin eliberarea de la stresul (mai mare sau mai mic) care vine la pachet cu multe antrenamente adunate, target-uri de atins, bariera psihice doborâte șamd. În același timp, este perioada când ne putem face ordine în gânduri, să facem o analiză legat de ce a funcționat în sezonul trecut, încât să putem așeza cu claritate un plan structurat pentru anul ce urmează

Cum abordăm pauza competițională?

Poza citat articol Pauza Competitionala
Bogdan Damian
Antrenor Running Addicted

”Pentru mine, pauza activă este cea mai bună alegere. În aceste săptămâni voi include câteva plimbări ușoare cu bicicleta, poate chiar și o alergare scurtă și ușoară la 2-3 zile, înot și câteva sesiuni de refacere: saună, jacuzzi, masaj.

Planul de antrenament pentru sezonul următor poate fi făcut doar dacă ai un plan competițional creionat și anumite obiective personale stabilite, de distanță (Ex: Să alerg primul maraton!) și timp (Să alerg 10km sub 50 minute). În perioada de pauză competițională este momentul perfect să stabilești cursele la care vrei să participi, mai ales că o parte din competiții au deschis deja înscrierile sau au anunțat datele de desfășurare pe anul ce urmează.

Volumul de antrenament și antrenamentele specifice din perioada de bază, de iarnă, diferă în funcție de tipul de concursuri alese pentru anul următor.”

Poza citat articol Pauza Competitionala
Ionuț Zincă
Antrenor Running Addicted

”Această perioadă este una specială, mereu am ținut cont de ea; este perioada în care reîncarc bateriile și, cel mai important lucru, pofta de a alerga. E ca și cum ai lua unui copil jucăria lui favorită: dacă nu o ascunzi foarte mult timp cât să uite de ea, atunci când o s-o primească înapoi, va ține mult mai mult la ea.

* Disclaimer: În ziua de azi nu funcționează la copii cu jucăriile, dar dacă ii iei telefonul 3 săptămâni, e sfârșitul lumii.

Același efect trebuie să-l producem și noi prin această pauză controlată: urmărim reîmprospătarea forțelor, dorinței de a reveni la alergare și conștientizarea necesității mișcării în viața de zi cu zi.

În aceste 3 săptămâni putem alterna între plimbări pe jos (pe munte, pădure, parc), cu bicicleta, înot, cățărat sau alte sporturi care vă atrag și vă fac să vă simțiți bine. Aceasta este o pauză activă, în care eliminăm alergarea, dar menținem tonusul muscular.

O perioadă în care putem face analize (să vedem de unde plecăm), ce rezerve avem, ce avem de îmbunătățit și ce trebuie ținut sub control. Este o perioadă foarte bună de a stabilii noi obiective sau a face un calendar pentru un nou an competițional. Putem îmbunătăți mobilitatea prin exercții de stretching sau Yoga, ele fiind o bază foarte bună pentru noul sezon în sensul în care ne ajută să evităm accidentările… dar despre asta o să vorbim in următoarele postări! :)”